Редис – перші вітаміни
Я вирощую город в своє задоволення . Стільки цікавого і часом несподіваного ховають в собі пакети з насінням, що зупинитися на якомусь одному сорті просто неможливо. Будь то помідори, перець, огірки , кабачки або будь-які інші рослини. Зовсім скоро настане довгоочікувана весна і самим першим овочем на грядках у багатьох буде редис. Культура короткого світлового дня.
Здавалося б, ну що цікавого в редисці. А адже в нього теж безліч сортів і його вирощування може стати захоплюючим заняттям !
Редис буває різної форми, різного кольору, різної міри гостроти й гіркоти , а так само різного терміну дозрівання. Найбільш ранні сорти починають віддавати врожай вже через 3 тижні. Тому якщо ви хочете розтягнути збір врожаю редиски, можна сміливо сіяти редис різного строку дозрівання і в різні терміни. Наприклад з інтервалом у 5 днів.
Зліва направо . Редиска 18 днів , редис Леда, Черрі Беллі , Альбене і Чупа-Чупс. На упаковці з насінням редиски Чупа Чупс заманливо красувалася
Редис культура короткого світлового дня і ,найчастіше , в середній смузі вже з середини квітня його можна висівати в теплицях . Я саме так і роблю, висіваю редис по краю грядок . Так само редиску висівають у кінці серпня. Справа в тому , що редис культура холодостійка ,при температурі 10-15 градусів вже через 5 днів можна побачити перші сходи , а оптимальною температурою для формування коренеплоду буде + 18 – 20 градусів. Однак і при температурі + 5 градусів редис теж проростає, але терміни його розвитку сильно затягуються . А при постійних підвищених температурах вище 23 градусів редис і зовсім може бути не смачним. При посіві насіння редиски зашпаровують на глибину 2 см, що зазвичай зазначено на упаковці.
Влітку посадку редиски городники не практикують, тому що при довгому світловому дні і високих нічних і денних температурах, редис найчастіше йде в стрілку. Важливо пам’ятати, що редис любить регулярні поливи, якщо в грунті буде недостатньо вологи, плоди вийдуть не соковитими і хрусткими, а сухими і порожнистими. Для формування красивого й великого коренеплоду сходи необхідно проріджувати, якщо посів був густим або ж відразу сіяти редис , дотримуючись між насінням певну відстань. Я використовую для цього яєчний пластиковий лоток. Гострими перегородками в рихлому грунті зручно робити отвори.
Важливо також не забувати, що урожай починається з грунту. І під посадку будь культури ґрунт потрібно готувати, вносячи в неї перегній, компост або ж мінеральні добрива .
У цьому сезоні я буду вирощувати цей же комплект, але додам до нього ще редиска Французький сніданок .